L E F ! Lift & Embrace frustrations

De afgelopen tijd sprak ik veel hardwerkende ambitieuze vrouwen. Vrouwen, die zich met hart en ziel inzetten voor hun doel. Die zich willen uitspreken, hun boodschap krachtig over willen brengen en daarmee een essentiële bijdrage willen leveren aan positieve veranderingen in een turbulente wereld.

Wat mij vooral opvalt is dat zij niet te koop lopen met hun visie. En daar hebben zij zo hun redenen voor. Omdat zij die visie vanzelfsprekend vinden. Of uit bescheidenheid. Maar de meesten toch omdat zij zich belemmerd voelen zich met verve uit te spreken vanwege eerdere negatieve (spreek-)ervaringen.

Herken je dat? Te weinig voorbereidingstijd, onzekerheid over je kennisniveau, niet de aandacht kunnen vasthouden van je publiek, steeds sneller gaan spreken, waardoor de boodschap afgezwakt wordt, geen grip meer hebben op jezelf, je uitstraling, de boodschap.. Vooral dat laatste kan behoorlijk in de weg zitten.

De meesten hebben maar één wens: ze willen af van die spanning, van die onrust, van dat machteloze gevoel en vol verve hun boodschap over het voetlicht brengen. Ik geef ze geen ongelijk.

Maar de werkelijkheid blijkt anders. Je bent helaas beland in een op z’n zachtst gezegd negatieve cirkel. Die begint bijvoorbeeld bij een gevoel van STRESS door die negatieve ervaring uit het verleden. Waardoor je angst hebt voor herhaling. Je voelt je onzeker, belemmert jezelf in vrijuit spreken, voelt geen verbinding met je publiek en verliest compleet je focus op het waarom van je verhaal. Je bent weer terug bij hoe je je voelde ..en de stress wacht je op.

Ik noem dat de CIRKEL VAN FRUSTRATIE. En als je érgens niet in wilt blijven..

Daar zit nu net het probleem. Je kostbare energie gaat op aan het bestrijden (of op z’n minst in bedwang houden) van alle mogelijke belemmerende gedachten en contra-productieve acties. Omdat je absoluut niet wilt dat men je onrust, je onzekerheid, je onmacht om je publiek te bereiken, kortom je fysieke en mentale ‘nood’ opmerkt. Dat je daardoor niet de verandering in gang kunt zetten, die je voor ogen hebt, dat je woorden minder impact hebben dan je zou willen neem je misschien wel voor lief.

Maar welk aspect van die cirkel pak je dan als eerste aan? Laatst las ik het hoofdstuk ‘Law of Non-Resistance’ uit “Working with the Law” (11 Truth principles for Successful Living) van Raymond Holliwell. Over de gewenning aan en omgang met innerlijke weerstand. Je hebt een doel uitgestippeld maar barricadeert zelf de deur, die daar naar toe leidt. En dat terwijl je echt niet je tijd, gedachten en energie wilt geven aan dat, wat je zo frustreert.

Maar hoe keer je die belemmerende gedachten? Wanneer je allerlei innerlijke blokkades voelt verzamel je al je krachten om dat gevoel te bestrijden. Maar dat lukt zelden, toch? En wat moet je met die onmacht?
Het probleem is niet de onmacht zelf. Wel de frictie, die het geeft. Die houd je zo bezig dat je hoogst waarschijnlijk je doel, die visie uit het oog verliest.

Wat is de oplossing? L.E.F – LIFT, EMBRACE FRUSTRATIONS. Verzet je niet tégen al die obstakels voor je deur maar zet ze ánders neer. Bedenk je dat we allemaal dit soort ongemak ervaren. Ook die mensen, die jij bewondert om hun krachtige uitstraling. Ook zij zijn hier doorheen gegaan. Neutraliseer je negatieve gedachten door jezelf eraan te herinneren dat jouw gedachten niet noodzakelijkerwijs de werkelijkheid weerspiegelen. Onderdruk die gevoelens niet maar verander je perceptie van de situatie en jouzelf in die situatie. Kies positievere beelden voor dat specifieke publiek in die bepaalde situatie en schrijf als het ware een nieuw scenario voor jouw optreden. Je hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen feiten en fictie op dat moment. En dat is goed nieuws.

” Wijze vrouwen vechten niet tegen hun frustraties maar accepteren die en werken ermee samen.”

Wanneer we tijdens een training praten over charismatisch handelen geef ik vaak als metafoor de daarbij horende ‘rode loper’, die je voor een ander uitlegt. Ongeacht, om wie het gaat.

Doe dat vooral ook voor jezelf! Voor jou met al je frustraties, blokkades en angst om het podium te nemen. Omdat je in een positieve mentale staat veel meer bereikt dan wanneer je blijft ronddraaien in die negatieve cirkel. Of dit makkelijk is? Niet echt, maar het zal je veel brengen als je dit gaat toepassen. En geloof me, je zult aanzienlijk minder frustraties ervaren als je ze omarmt, accepteert en in perspectief zet.

Plaats ze in perspectief en gun jezelf de geestelijke ruimte, die dit geeft. Je zelfvertrouwen neemt toe, je energieniveau stijgt en wij mogen delen in de kracht van jouw visie!

Spreekt je dit aan? Gun jij jezelf die vrijheid ook? Je boodschap krachtig overbrengen zonder al die belemmeringen? De wereld positief kunnen beïnvloeden met je krachtige visie, je uitgesproken missie?

Ik kan en wil je er graag bij helpen.
Wil je meer informatie? Bel me op T. 06 431 909 78 of stuur je vraag via de contactpagina. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

 

Ook interessant voor je:

Ahead of the game
Ahead of the game

DE KAART IS NIET JE KOMPAS. Als ervaren professional heb je kennis en expertise opgebouwd, een status die je waar moet maken. Je hebt inhoudelijk veel te bieden, draait organisatorisch nergens je hand voor om en hebt een agenda zonder blanco pagina’s. Daarnaast wil je...

Lees meer
Ken jij de MEESTER in je?
Ken jij de MEESTER in je?

Ik ken veel talentvolle, ambitieuze maar o zo bescheiden vrouwen. Vrouwen, die weten wat ze waard zijn en hun best doen het LEF-principe (Lift & Embrace Frustrations, zie mijn vorig artikel) toe te passen. Die stappen zetten om af te komen van het...

Lees meer
Je moet geen ‘goed zo’ zeggen want ik kan ’t.
Je moet geen ‘goed zo’ zeggen want ik kan ’t.

Gisteren was ik aanwezig bij een interessante masterclass van Straight Line Coach Elsbeth van Lienden. NO MORE EXCUSES. Over de werking van ons reptielenbrein, dat er alles aan doet om je terug te fluiten en daar te houden, waar je bent. Over je INNER STANCE en hoe je...

Lees meer